Hvad er en CNC-fræser?

Hasse Dahl Sørensen
Application Engineer

Hasse Dahl-Sørensen

Du kan her se, hvordan vores CAM løsning, EDGECAM, kan optimere din CAM produktion inden for spåntagende CNC-bearbejdning.

EDGECAM er det produkt, vi tilbyder inden for CNC-fræsning, CNC-drejning og CNC-bearbejdning, og vi har +18 års erfaring inden for fræsning, drejning og bearbejdning.

CNC står for “Computer Numerical Control” og er dén teknologi, der bruges i fremstilling og bearbejdning af materialer, heriblandt til CNC-fræser. CNC bruger en computer til at styre og automatisere værktøjsmaskiner såsom drejebænke, fræsere og skære- eller laserskæremaskiner.

CNC-teknologien har revolutioneret fremstilling og bearbejdning, da den muliggør højere produktivitet, præcision og gentagelighed end traditionelle metoder. CNC-maskiner er også mere fleksible, da de kan ændres og programmeres til at producere forskellige dele, når det er nødvendigt uden, at der skal ændres på selve maskinen.

CNC-fræsning

En CNC-fræser er en computerstyret maskine, der bruges til at skære og forme forskellige materialer, herunder metal, plastik og træ.

Den anvendes i en række forskellige industrier, herunder:

  • Fremstilling af metal- og plastkomponenter
  • Møbelfremstilling
  • Prototyping

Fræserne kan bruges til at skære præcise former og designs, som kan være svære eller umulige at opnå blot med håndværktøj.

En CNC-fræser består typisk af en række forskellige komponenter, herunder en spindel, en skæretabel og en controller. Spindlen er motoren, der roterer skæreværktøjet, mens skæretabellen holder materialet på plads og bevæger det i forskellige retninger og vinkler. Controlleren styrer maskinens bevægelser og oversætter de digitale instruktioner til fysiske bevægelser.

Ligesom CNC-drejning er CNC-fræsning en spåntagende bearbejdningsproces.

Se denne video, hvor du kan oplever, hvordan et avanceret 5-akset emne bliver programmeret i EDGECAM.

Her ses EDGECAM Milling, som på dansk er CNC-fræsning.
EDGECAM Milling

Hvordan anvendes en CNC-fræser?

En CNC-fræser fungerer ved at følge præcise digitale instruktioner fra en computer og bruge disse instruktioner til at skære og forme materialer.

Processen starter med at oprette et CAD-design (Computer-Aided Design) af det ønskede emne. Designet sendes derefter til CAM-softwaren (Computer-Aided Manufacturing), hvor der genereres en G-kode, der beskriver bevægelserne, hastigheden og rotationen af fræserens skæreværktøj.

G-koden overføres derefter til maskinens controller, som oversætter den digitale kode til fysiske bevægelser, der styres af forskellige motorer og aktuatorer. Fræserens spindel roterer skæreværktøjet, mens skæretabellen bevæger materialet i de ønskede retninger og vinkler.

Under skæringen overvåger maskinen konstant både bevægelsen af skæreværktøjet og materialet, og den kan foretage justeringer i realtid for at opnå den ønskede præcision og finish.

CNC-fræseren kan bruge forskellige skæreværktøjer, herunder endefræsere, kuglefræsere og boremaskiner, for at opnå forskellige former og overfladefinish. Materialer, der typisk bearbejdes på en CNC-fræser, omfatter som nævnt metal, plastik, træ og andre hårde materialer.

Denne CNC-træningsmaskine giver uerfarne CNC-brugere muligheden for at få en 1:1 autentisk simuleringsoplevelse af at køre med en CNC-maskine.

Her er der endnu et eksempel på CNC-fræs i produktet EDGECAM
Endnu et eksempel på EDGECAM Milling

Fordele ved en CNC-fræser

Samlet set kan CNC-fræsere være en effektiv og omkostningseffektiv måde at producere præcise, komplekse og gentagne emner.

Konkrete fordele ved CNC-fræsere er:

  1. Præcision: De er ekstremt præcise og kan producere emner med en høj grad af nøjagtighed og gentagelighed.
  2. Automatisering: De er fuldt automatiserede og kan køre i timevis uden menneskelig indgriben, hvilket øger produktiviteten og reducerer omkostningerne.
  3. Fleksibilitet: De kan producere en bred vifte af emner, herunder komplekse geometrier og designs, som kan være vanskelige eller umulige at fremstille manuelt.
  4. Repeterbarhed: De kan producere identiske emner gang på gang, hvilket gør det nemt at skalere produktionen og opnå ensartede resultater.
  5. Effektivitet: De kan producere emner på kort tid, hvilket gør dem ideelle til masseproduktion og hurtig prototyping.
  6. Reduktion af spild: De kan skære materialer på en mere effektiv måde og reducere spild af råmaterialer.

Vores produktkatalog giver dig en idé om, hvad vi hos Edge-Team tilbyder inden for CNC-fræsning – dette kunne være EDGECAM Milling. Sammen med vores CAM-rådgiver kan vi altid finde en passende løsning til din virksomheds behov.

Relaterede nyheder