Hvad er en CNC fræser?

Kim Andersen
Application Engineer

Kim Andersen

Du kan her se, hvordan vores CAM løsning, EDGECAM, kan optimere din CAM produktion inden for spåntagende CNC bearbejdning.

EDGECAM er det produkt, vi tilbyder inden for CNC-fræsning, CNC-drejning og CNC-bearbejdning, og vi har +20 års erfaring inden for fræsning, drejning og bearbejdning.

CNC står for “Computer Numerical Control” og er dén teknologi, der bruges i fremstilling og bearbejdning af materialer, heriblandt til CNC fræser. CNC bruger en computer til at styre og automatisere værktøjsmaskiner såsom drejebænke, fræsere og skære- eller laserskæremaskiner.

CNC-teknologien har revolutioneret fremstilling og bearbejdning, da den muliggør højere produktivitet, præcision og gentagelighed end traditionelle metoder.

CNC maskiner er også mere fleksible, da de kan ændres og programmeres til at producere forskellige dele, når det er nødvendigt – uden der skal ændres på selve maskinen.

Hvad er en CNC fræser?

En CNC fræser er en computerstyret maskine, der bruges til at skære og forme forskellige materialer, herunder metal, plastik og træ.

Den anvendes i en række forskellige industrier, herunder:

  • Fremstilling af metal- og plastkomponenter
  • Møbelfremstilling
  • Prototyping

Fræserne kan bruges til at skære præcise former og designs, som kan være svære eller umulige at opnå blot med håndværktøj.

En CNC fræser består typisk af en række forskellige komponenter, herunder en spindel, en skæretabel og en controller.

Spindlen er motoren, der roterer skæreværktøjet, mens skæretabellen holder materialet på plads og bevæger det i forskellige retninger og vinkler.

Controlleren styrer maskinens bevægelser og oversætter de digitale instruktioner til fysiske bevægelser.

Ligesom CNC drejning er CNC fræsning en spåntagende bearbejdningsproces.

Video af CNC fræser i praksis

Se denne video, hvor du kan oplever, hvordan et avanceret 5-akset emne bliver programmeret i CAM-softwaren EDGECAM.

Her ses EDGECAM Milling, som tilhører en CNC-fræser
EDGECAM Milling

Hvordan anvendes en CNC fræser?

En CNC fræser fungerer ved at følge præcise digitale instruktioner fra en computer. Her bruges instruktionerne til at skære og forme materialer.

Processen starter med at oprette et CAD design (Computer-Aided Design) af det ønskede emne. Designet sendes derefter til CAM softwaren (Computer-Aided Manufacturing). Her genereres en G-kode, der beskriver bevægelserne, hastigheden og rotationen af fræserens skæreværktøj.

G-koden overføres derefter til maskinens controller. Controlleren oversætter den digitale kode til fysiske bevægelser, der styres af forskellige motorer og aktuatorer. Fræserens spindel roterer skæreværktøjet, mens skæretabellen bevæger materialet i de ønskede retninger og vinkler.

Under skæringen overvåger maskinen konstant både bevægelsen af skæreværktøjet og materialet. Den kan herved foretage justeringer i realtid for at opnå den ønskede præcision og finish.

CNC fræseren kan bruge forskellige skæreværktøjer, herunder endefræsere, kuglefræsere og boremaskiner, for at opnå forskellige former og overfladefinish. Materialer, der typisk bearbejdes på en CNC fræser, omfatter som nævnt metal, plastik, træ og andre hårde materialer.

Denne CNC-træningsmaskine giver uerfarne CNC-brugere muligheden for at få en 1:1 autentisk simuleringsoplevelse af at køre med en CNC-maskine.

Her er der endnu et eksempel på CNC-fræs i produktet EDGECAM
Endnu et eksempel på EDGECAM Milling

Fordele ved CNC fræsning

Generelt set kan CNC fræsere være en effektiv og omkostningseffektiv måde at producere præcise, komplekse og gentagne emner.

Konkrete fordele ved en CNC fræser er:

  1. Præcision: De er ekstremt præcise og kan producere emner med en høj grad af nøjagtighed og gentagelighed.
  2. Automatisering: De er fuldt automatiserede og kan køre i timevis uden menneskelig indgriben, hvilket øger produktiviteten og reducerer omkostningerne.
  3. Fleksibilitet: De kan producere en bred vifte af emner. Det kan fx være komplekse geometrier og designs, som kan være vanskelige eller umulige at fremstille manuelt.
  4. Repeterbarhed: De kan producere identiske emner gang på gang, hvilket gør det nemt at skalere produktionen og opnå ensartede resultater.
  5. Effektivitet: De kan producere emner på kort tid, hvilket gør dem ideelle til masseproduktion og hurtig prototyping.
  6. Reduktion af spild: De kan skære materialer på en mere effektiv måde og reducere spild af råmaterialer.

Vores produktkatalog giver dig en idé om, hvad vi hos Edge-Team tilbyder inden for CNC fræsning – dette kunne være EDGECAM Milling. Læs mere om CNC fræsning i EDGECAM. Sammen med vores CAM-rådgiver kan vi altid finde en passende løsning til din virksomheds behov.

Relaterede nyheder

Hvad er Cloud

Hvad er “Cloud”?

Du hører det nok ofte omtalt – i flere sammenhænge end nødvendigvis lige arbejdsmæssigt. Det er også ofte omtalt som “skyen”. Det kan forstås på

Læs mere »