Hvad er CAM-software?

Peder Skovlunden-Pedersen
Technical Manager, B.Sc.Me.

Peder Skovlunden-Pedersen

Computer Aided Manufacturing (CAM) er den software der anvendes til programmering af CNC maskiner. CAM softwaren benytter sig typisk af en allerede fremstillet CAD fil (2D/3D) designet af evt. en konstruktionsafdeling og importeres i CAM softwaren. I CAM softwaren lægger man værktøjsbaner på CAD filen. I eksempelvis et CAM produkt som EDGECAM kan man med fordel have oprettet en værktøjskatalog der afspejler de værktøjer der er tilgængelige for CNC maskinen. Man kan ligeledes have en katalog med fiksturer og skruestiks som ved programmering og efterfølgende simulering vil give en effektiv kollisionsdetektion. 

Når værktøjsbanerne er lavet i CAM softwaren kommer man til processen hvor der skal laves en NC kode til CNC maskinen. Den proces varetages af en postprocessor som sørger for at oversætte de værktøjsbaner der ses i CAM softwaren til egentlig NC kode som er forståelig for CNC maskinen. 

CAM software kan benyttes sammen med mange typer CNC maskiner såsom: 

  • Drejebænk 
  • Fræser 
  • Kantbukker 
  • Standser 
  • Laser, vand eller plasma skærer 
  • Trådgnist maskiner 

CAM software kan med stor fordel benyttes i alle slags produktioner uanset om man laver simple, avanceret, store serie, prototyper, store emner, små emner eller en kombination. CAM software kan hjælpe med at optimere produktiviteten af din maskine ved hjælp af eksempelvis avancerede volume- og tidoptimerede værktøjsbaner i skrubbearbejdning i dette tilfælde spiller CAD filens kompleksitet en mindre rolle. Derudover kan CAM hurtigt beregne værktøjsbaner til 3D geometrier. 

Relaterede nyheder