Hvad er CNC-bearbejdning?

Hasse Dahl Sørensen
Application Engineer

Hasse Dahl-Sørensen

Du kan her se, hvordan vores CAM løsning, EDGECAM, kan optimere din CAM produktion inden for spåntagende CNC-bearbejdning.

EDGECAM er det produkt, vi tilbyder inden for CNC-fræsning, CNC-drejning og CNC-bearbejdning, og vi har +18 års erfaring inden for fræsning, drejning og bearbejdning.

CNC står for “Computer Numerical Control” og er dén teknologi, der bruges i fremstilling og bearbejdning af materialer – dette kaldes derfor CNC-bearbejdning. CNC bruger en computer til at styre og automatisere værktøjsmaskiner såsom drejebænke, fræsere og skære- eller laserskæremaskiner.

CNC-teknologien har revolutioneret fremstilling og bearbejdning, da den muliggør højere produktivitet, præcision og gentagelighed end traditionelle metoder. CNC-maskiner er også mere fleksible, da de kan ændres og programmeres til at producere forskellige dele, når det er nødvendigt uden, at der skal ændres på selve maskinen.

CNC-bearbejdning

CNC-bearbejdning adskiller sig fra manuel bearbejdning, hvor en operatør styrer bevægelserne af maskinen manuelt.

Der er en del bearbejdningsmetoder til rådighed i CAM-softwaren, og valget af metode afhænger af emnets dimensioner, form og materiale samt de ønskede tolerancer og overfladefinish.

Nogle gængse bearbejdningsmetoder er:

 1. Fræsning: Fræsning er en bearbejdningsmetode, der involverer at fjerne materiale fra en overflade ved hjælp af en roterende fræser. CAM-softwaren kan generere programkoden, der styrer bevægelserne af fræseren for at opnå det ønskede resultat.
 2. Boring: Boring er en metode til at skabe runde huller i et emne. CAM-softwaren kan generere programkoden, der styrer bevægelserne af borehovedet og hastigheden, som boringen udføres med.
 3. Drejning: Drejning er en metode, der involverer at rotere et emne, mens det bliver skåret eller formet ved hjælp af et drejningsværktøj. CAM-softwaren kan generere programkoden, der styrer drejebænkens bevægelser og hastigheder.
 4. Slibning: Slibning er en metode til at fjerne materiale fra en overflade ved hjælp af en slibende skive eller bånd. CAM-softwaren kan generere programkoden, der styrer bevægelserne af slibeværktøjet og hastigheden, som slibningen udføres med.
 5. Laserskæring: Laserskæring er en metode til at skære eller formere emner ved hjælp af en laserstråle. CAM-softwaren kan generere programkoden, der styrer bevægelserne af laseren og intensiteten af ​​laserstrålen.

En CNC-maskine bruger et computerprogram, som indeholder de nødvendige instruktioner til at skabe det ønskede emne. Dette program oversættes til en serie af numeriske koder, som maskinen kan forstå og udføre. CNC-maskiner kan anvendes til at bearbejde en række forskellige materialer såsom metal, plast, træ og keramik.

CNC-bearbejdning er kendt for sin høje præcision og gentagelsesnøjagtighed. Det betyder, at man kan producere store mængder af emner med høj kvalitet samtidig med, at man reducerer risikoen for fejl. Derfor anvendes CNC-bearbejdning i en række forskellige industrier, herunder fly- og rumfartsindustrien, medicinsk udstyr, bilindustrien og elektronikindustrien.

Denne CNC-træningsmaskine giver uerfarne CNC-brugere muligheden for at få en 1:1 autentisk simuleringsoplevelse af at køre med en CNC-maskine.

Her ses et billede af en CNC-bearbejdning, hvor et emne bliver bearbejdet i EDGECAM
Et emne bliver bearbejdet i en CNC-maskine

Hvordan bearbejdes et emne i CAM?

Processen for at bearbejde et emne i CAM-softwaren indebærer normalt følgende trin:

 1. Import af 3D-model: Først importerer man 3D-modellen af emnet i CAM-softwaren. Modellen skal indeholde alle de nødvendige dimensioner og formkrav, som er specificeret i CAD-designet.
 2. Definering af bearbejdningsoperationer: Derefter skal man definere de forskellige bearbejdningsoperationer, som skal udføres på emnet. Dette omfatter normalt skæring, boring, fræsning eller slibning afhængigt af det ønskede resultat.
 3. Definering af værktøjer og materialer: Man skal vælge de værktøjer, der skal anvendes til at udføre bearbejdningen og de materialer, som emnet er fremstillet af. Dette inkluderer også valg af hastighed og tryk for hver operation.
 4. Generering af programkode: CAM-softwaren genererer derefter programkoden, som CNC-maskinen skal bruge til at udføre bearbejdningen. Programkoden indeholder information om de nødvendige bevægelser, hastigheder og positioner for CNC-maskinen.
 5. Simulering og optimering: Før bearbejdningen begynder, kan man køre en simulering i CAM-softwaren for at verificere, at programkoden fungerer korrekt. Eventuelle fejl eller problemer kan identificeres og løses, før man kører programmet på den faktiske CNC-maskine.
 6. Overførsel af programkode: Når programkoden er verificeret og godkendt, kan den overføres til CNC-maskinen, hvor den styrer bearbejdningen af emnet.

Se denne video, hvor du kan oplever, hvordan et avanceret 5-akset emne bliver programmeret i EDGECAM.

Vores produktkatalog giver dig en idé om, hvad vi hos Edge-Team tilbyder inden for CNC-fræsning – dette kunne være EDGECAM Milling. Sammen med vores CAM-rådgiver kan vi altid finde en passende løsning til din virksomheds behov.

Relaterede nyheder