Case:

Værksted deler gode løsninger og løfter i flok

Virksomhed: Niels Bohr Instituttet
Thunder

Udfordringen

Manglende tid til fokus på de svære opgaver samt et ønske om mere tid til vidensdeling
Settings

Løsningen

Automatisering med EDGECAM, så der er mere tid til at fokusere på de sværere opgaver
Sort in ascending order

Fordelene

  • EDGECAM programmerer almindelige geometrier og huller
  • Risikoen for menneskelige fejl er minimeret
  • Større frihed til kreativitet og vidensdeling

På Niels Bohr Instituttets værksted er mottoet, at opgaverne løftes i flok, gode løsninger skal deles med alle og de skal blive ved med at lære. I starten af november var værkstedet på kursus i EDGECAM, hvor der nu er flere automatiseringer, som løser rugbrødsopgaverne, og giver overskud til de svære opgaver, hvor der er brug for kreativitet. 

En af værkstedets to lærlinge står ved en CNC-fræser og er i gang med et mindre emne, som en forsker har efterspurgt. I den anden ende af rummet står en maskinarbejder og ændrer lidt på designet af en mikro-holder til et heliumkøleskab. Om et par måneder bytter rollerne. Alle skal kunne det hele, og man løfter i flok. Sådan lyder mottoet på værkstedet ved Niels Bohr Instituttet.  

  • Mange steder har man måske én ekspert på et vist område, der selv har udviklet en masse fede ting, og har det liggende på kun sin computer. Hos os har missionen været, at det skal være tilgængeligt for alle. Alle skal kunne bruge den smarte knap, som en anden har udviklet. Det har været vores motto, at vi deler viden over hele værkstedet, så alle får glæde af det, siger Dennis Wistisen, der er forskningstekniker ved Niels Bohr Instituttet.  

Det er blandt andet brugen af EDGECAM, hvor den brede viden skal komme alle til gode. Instituttet har brugt EDGECAM i mange år, og af værkstedsholdet på 10 mand er størstedelen superbrugere. Nysgerrighed og lyst til at lære er, som omgivelserne på instituttet lægger op til, en vigtig del af hverdagen. Derfor kom Applications Engineer Kim Andersen fra Edge-Team på besøg to dage i starten af november.     

  • Det fungerede egentlig som en to-trins-raket. Under corona-nedlukningen i foråret havde jeg og en kollega tid til at kigge på automatisering i EDGECAM, og så kontaktede vi Edge-Team for at få et on-site kursus, så de sidste søm kunne blive slået i, siger Dennis Wistisen, der også er værkstedsleder.  

 
Dennis Wistisen og de andre værkstedarbejdere havde i forvejen klargjort, hvad de gerne ville have ud af kurset. På den måde blev det tilpasset netop deres behov. De så gerne, at deres vidensdeling på værkstedet kunne blive endnu nemmere og endnu mere udbredt. 

  • Vi fik ufatteligt meget ud af kurset. Fremfor at bruge programmet, som det er, så ville vi gå dybere og nørde med det, der ligger nede i maskinen. Vi ville udnytte de strategier, der kan laves til vores dagligdagsarbejde. Nu kan vi trykke på én knap, så programmerer den de mest almindelige geometrier og huller, der går igen og igen. Vi skal ikke kun være brugere, men være kreative og opfinde nye ting, siger Dennis Wistisen. 

Værkstedet på Niels Bohr Instituttet kommer vidt omkring med forskellige projekter. Det er vigtigt, at de kan smide én opgave til fordel for en anden.  

Dimsedutter til Mars, supercomputere og forskere  

Et af de produkter, der er blevet skabt i værkstedet, er et kalibrerings target til den nye Mars Rover, der i øjeblikket er på vej mod Mars. Det er en lille mekanisk dims, der har til formål at kalibrere Roverens MastCam-Z. 

Værkstedet bygger desuden meget udstyr til kvanteforskningen, hvor forskerne arbejder målrettet på at udvikle nye materialer, der er superledende ved stuetemperatur, til fremtidens kvantecomputere. Derudover kommer den daglig service til forskere og studerende såsom reparationer, eller når de skal bruge mindre ting, som holdere til kolber. Med mange forskellige bolde i luften er det vigtigt, at holdet er omstillingsparat. 

  • Vi har fokus på hurtig udvikling fremfor masseproduktion. Vi er omstillingsparate, og vi genbruger dele og mekaniske design, som vi ved virker. Vi skal ikke udvikle den dybe tallerken hver gang, og vi kommer hurtigt fra A til B, siger Dennis Wistisen, og fortsætter:  
  • Hvis vi har brug for, at noget skal masseproduceres, så sender vi det ud til andre, når vi ved, at det virker. Vi bruger meget det danske erhvervsliv til at hjælpe os. For eksempel, hvis der er nogle maskiner, vi ikke selv har rådighed over, så sender vi det ud til produktion et andet sted.  

 
Flere af de samarbejdspartnere, som Niels Bohr Instituttets værksted har fået, har været gennem det årlige brugerseminar ETUX, som Edge-Team arrangerer. Dennis Wistisen har derfor flere gode erfaringer med Edge-Team, og kurset i november var ingen undtagelse.  

  • Jeg synes altid, det er en fornøjelse at samarbejde med Edge-Team. De er dygtige, og de lytter. De kommer ikke ud og agerer som verdensmænd, der ved alt, men de er menneskelige og meget lige til. Hvis de ikke kan svare på stående fod, så vender de hurtigt tilbage med et svar.  
  • De er topprofessionelle, og når vi vil i en retning, så lytter de og kommer med nogle forslag til bedre veje. De følger målet, bare med en smartere vej end vi måske først havde tænkt. De lytter og er yderst kompetente. Også ved den daglige support, så bliver vi tit guidet i den rigtige retning, så vi kan komme videre med det, vi har gang i. Stor ros.  

Automatiseringen rykker ind og gavner alle 

Efter to-dags-kurset med Kim Andersen har medarbejderne på værkstedet først og fremmest fået ekstra tid i dagligdagen. Tid, som blandt andet kan bruges på dialog med forskere, studerende og andre brugere, men også på øget fokus på andre opgaver.  

  • Fordi vi nu får de nemmere programmeringsopgaver ud af vagten, så får vi energi til de svære opgaver. Vi får tid til at fordybe os i de svære ting, og så har vi mere tid til at tegne ting for brugerne. De simple dagligdagsting fylder ikke lige så meget. Det giver os ekstra tid til at fordybe os i det, vi synes er sjovere, fortæller Dennis Wistisen. 
  • Derudover bliver de menneskelige fejl minimeret, da det nu bliver samme fremgangsmåde hver gang. Der skal ikke tages stilling til spørgsmål ved forskellige materialer, da det er blevet besluttet på forhånd, hvad der skal gøres. Og når det først virker én gang, så virker det hver gang. Det får alle på værkstedet glæde af.  
  • Vi er fælles om at lykkes, og værktøjerne skal være til rådighed for alle. Det giver os mulighed for at rotere rundt ved både maskiner og jobfunktioner. Man kan sende folk ud i et laboratorium i to måneder, og så kan alle hjælpe, når man vender tilbage til CNC-fræseren. Alle snakker det samme sprog, siger forskningstekniker Dennis Wistisen.  

Selvom værkstedet på Niels Bohr Instituttet er godt med på EDGECAM-fronten, mener de stadig, at de kan blive bedre. På grund af corona-krisen kunne kurset først blive afholdt i november i år, men ved et andet projekt kunne det give mening at have et par dage sammen først i processen og igen sidst i processen, mener værkstedslederen.  

  • Det ville give mening at tage nogle dage først og starte det op, fremfor at én mand fra virksomheden selv sidder med det. Vi kunne teste nogle ting bagefter selv og så få opfølgning. Den her gang lavede vi forberedelserne inden kurset, og vi går igennem punkt for punkt. Vi er meget tæt på at være i mål. Man når nok aldrig helt i mål, da alle har forskellige måder at gøre det på. Vi skulle beslutte det i fællesskab, hvordan det skulle gøres, når nogle har haft forskellige ideer.  
  • Målet har været at kunne tage simple dagligdagsting og automatisere det. Det er vi kommet rigtig langt med. 

Vil du vide mere om automatiseringer i EDGECAM, og hvilke implementeringer, som Niels Bohr Instituttet fik hjælp til? Så kan du læse blogindlægget Kom hurtigt fra A til B med automatiseringer

Image
Galleri

Se flere cases