Vigtigt at vide om den digitale tvilling

Michael P. Skytte
Application Engineer

Michael P. Skytte

Hvad er en digital tvilling?

En digital tvilling er efterhånden et vidt begreb, der forstås på mange forskellige måder af forskellige brancher og personer. Dog er de fleste enige om, at den inden for produktion og produktudvikling er en meget vigtig faktor i en digitaliseret verden.

Overordnet kan det siges, at en digital tvilling er noget, man kan simulere på digitalt, der giver nogle hurtige svar, og som fritager en fra at skulle gøre det manuelt.

Opfattelsen af en digital tvilling afhænger dog lidt af, hvilken branche man kommer fra. Er man vant til at stå nede ved maskinerne, er en digital tvilling en rigtig god løsning til at få simuleret processen, inden den starter. Er man ingeniør, kan en digital tvilling lige så vel forstås som muligheden for at kunne styrkeberegne emner, flowberegne og simulering af diverse andre emner.

Hvem kan have behov for en digital tvilling?

Det kommer selvfølgelig an på, hvor godt styr man har på sin maskine. Hvis man har godt forstand på, hvordan maskinen kører, og hvordan postprocessoren virker, vil der typisk kun være behov for en digital tvilling, hvis maskinen er 4- eller 5-akset.

Her kan det nemlig være svært at overskue processen uden en simulering.

Hvad skal man være opmærksom på?

Noget af det, der er afgørende for, at den digitale tvilling kan fungere som værktøj, er, at man i produktionen kan stole 100 % på tvillingen. Det kan man sikre sig, at man kan, ved at bygge postprocessoren op helt ligesom din maskine, og ikke som dit CAM-program skal bruge det.

Desuden er erfaring enormt vigtigt, når man skal sætte en digital tvilling op. Hvis man ikke har erfaringen og ikke ved, præcist hvordan den skal sættes op, kan det føre til dyrebare fejl i produktionen.

Hvilke ulemper kan der være ved en digital tvilling?

Digitaliseringen er noget, der er kommet for at blive, og det skyldes selvfølgelig, at det overordnet set gør arbejdet meget nemmere for en.

Det skal dog alligevel siges, at digitale værktøjer som en digital tvilling bør bruges med fornuften i behold. Hvis man eksempelvis står med en 2-akset maskine, er der måske ikke nogen grund til at bruge tid på at køre alt igennem en simulering.

Desuden er der altid en lille risiko med det digitale – hvis internettet eller systemet går ned, er man pludselig meget låst, hvis det hele er sat digitalt op.

Overordnet set er en digital tvilling et utrolig smart værktøj at bruge både i produktionen og i produktudviklingen – her kan NCSIMUL være lige den løsning, du leder efter.

Relaterede nyheder