Design for manufacturing – hvad er det, og hvorfor er det så vigtigt?

Hasse Dahl Sørensen
Application Engineer

Hasse Dahl-Sørensen

God kommunikation er også med til at skabe et bedre workflow!

Har du erfaring med produktion eller produktudvikling, har du højst sandsynligt også prøvet at støde på problemer, når designet ikke helt snakker samme sprog som maskinen.

Det er der begrebet design for manufacturing opstår.

Hvad menes der med design for manufacturing?

Med design for manufacturing menes der først og fremmest at have produktionen og alle produktets øvrige livscyklusser for øje, imens man designer. Det vil sige, at man under produktudviklingen tager forskellige aspekter af produktionen in mente:

Har de værktøjet til at udføre opgaverne nede på værkstedet? Kan selve maskinerne klare det, man beder dem om i designet? Og hvad med materialerne – kan de holde til at blive boret i og bukket for eksempel?

Tankegangen med design for manufacturing er, at det skal være funktionelt, det skal kunne samles senere hen, og det skal kunne lade sig gøre at bearbejde.

Kom problemerne til livs

Den bedste måde at sikre sig, at design og produktion snakker samme sprog, er gennem god kommunikation.

Det er et meget velkendt problem i produktionen, at der kommer et design, der på papiret ser rigtig lækkert ud, men som i praksis vil skabe mange problemer at producere. Hvis ingeniøren og teknikeren bare havde kommunikeret inden, kunne ingeniøren typisk relativt let have lavet designet på en måde, så det passer til værkstedets muligheder.  

Det kan være en fordel, at ingeniøren har erfaring med at stå i værkstedet ved maskinerne. Derfor kan det være en god idé at få ingeniøren i praktik i værkstedet, så vedkommende får noget erfaring med, hvad der er vigtigt at tage højde for i produktionen, og hvad det specifikke værksted har af muligheder og begrænsninger. På den måde lærer ingeniøren også industriteknikerne at kende, så det bliver lettere at designe produkter ud fra, hvordan de foretrækker dem i produktionen.

Hvorfor er det så vigtigt?

En vigtig pointe om design for manufacturing er, at det ikke kun handler om, hvorvidt designet kan produceres eller ej. Det handler nemlig også om, hvad der kan gøres for at gøre hele produktionen lettere.

Hvis man arbejder med denne tankegang, er man nemlig med til at lette hele produktionen markant.

I sidste ende sparer man enormt mange arbejdstimer, og ikke mindst kan det reducere antallet af fejl i produktionen markant.

Relaterede nyheder

Hvad er Cloud

Hvad er “Cloud”?

Du hører det nok ofte omtalt – i flere sammenhænge end nødvendigvis lige arbejdsmæssigt. Det er også ofte omtalt som “skyen”. Det kan forstås på

Læs mere »