Hvornår er min produktion oppe at køre 100%?

Kim Andersen
Application Engineer

Kim Andersen

EDGECAM har mange forskellige produkter

Det kan være svært at sige, hvornår en produktion er 100% oppe at køre med EDGECAM. Er det oppe at køre 100%, når EDGECAM begynder at tjene sig selv ind, fordi ens medarbejder kan finde ud af at bruge EDGECAM, og postprocessorerne virker som de skal? Eller er det, når man ikke kan optimere sin produktion mere, fordi ens medarbejdere kender programmet som sin egen bukselomme, og der bruges strategier og PCI’er til programmeringen? Måske er det et sted derimellem?

Der vil i det fleste tilfælde altid være mulighed for at optimere sin produktion, så hvis det først er der, hvor du er 100% oppe at køre, så tager det lang tid. Du behøver dog ikke starte ved 100%, og i følgende artikel fortæller vi lidt om, hvilke overvejelser man skal gøre, hvis man overvejer at investere i EDGECAM.

Overordnet kræver det tre ting for at EDGECAM kører 100% – Brugeren, postprocessor og virksomheden.  

Brugeren: 

For at en medarbejder kan bruge EDGECAM, kræver det i de fleste tilfælde to dages kursus. Herefter kan medarbejderen det basale i EDGECAM, og det kræver herefter træning i virksomheden og måske to til fire dages kursus mere på et højere niveau afhængigt af sværhedsgraden af de dele, der skal programmeres, samt medarbejderens evne til at lære EDGECAM. De bedste betingelser for brugeren er det korrekte hardware, og gode arbejdsopgaver til at øve sig på efter et endt kursus. Går produktionen efter et kursus tilbage til det gamle, fordi I er lidt bagud, er betingelserne ikke de bedste. Så vil der gå en del tabt fra kurset, og så er der både spildt tid og penge, samt der går længere tid, før EDGECAM kører 100%. Tiden afhænger altså af tiden bag computeren samt den enkelte brugers evner til at forstå CAM-verdenen.  

Postprocessor: 

Selvom brugeren programmerer alt korrekt i EDGECAM, er arbejdet ikke meget værd, hvis ikke der er en korrekt postprocessor til de(n) enkelte maskine(r). Afhængig af antal akser, spindler og lignende vil en indkøring af en postprocessor tage en til to dage. Herefter er det vigtigt, at der laves programmer i EDGECAM til CNC-maskinen for at finde eventuelle fejl og mangler samt tilpasse postprocessoren ud fra brugerens ønske. (Læs mere om hvilke styringer EDGECAM understøtter, og hvad en postprocessor egentlig er)

Virksomheden: 

Virksomheden har et stort ansvar for at EDGECAM hurtigst og bedst muligt kommer op at køre 100%. Som skrevet ovenfor kræver det korrekt hardware og arbejdsopgaver, hvor arbejdsopgaver oftest er det, der halter. Tages der ikke ordrer ind, hvor der skal laves CNC-programmer til, så kan der ikke trænes i EDGECAM samt testes postprocessor. Det udskyder datoen, hvor det hele spiller, og hvor produktionen kører, som den skal. 

Opsummering: 

Med to dages kursus og en til to dages indkøring af CNC-maskine er grundlaget lagt, for at produktionen kommer op at køre 100%. Herefter handler det om at få kørt nogle emner igennem EDGECAM og CNC-maskinen og måske supplere det op med nogle flere dages kursus.  

Er du i tvivl om, hvilken beslutning der skal tages i forbindelse med køb af et CAM-system, kan du læse mere om, hvad du skal huske, når du vælger CAM-system.

Relaterede nyheder

Hvad er Cloud

Hvad er “Cloud”?

Du hører det nok ofte omtalt – i flere sammenhænge end nødvendigvis lige arbejdsmæssigt. Det er også ofte omtalt som “skyen”. Det kan forstås på

Læs mere »