Kontakt os nu

Har du spørgsmål? Vi sidder klar!

Eller send en besked vi vil svare hurtigst muligt.

Kontakt os nu

Supersmå satellitter kommer hurtig på arbejde ude i rummet

Rumfartsvirksomheden GomSpace, der udvikler nanosatellitter til alverdens formål, har forkortet sine udviklingsprocesser og forbedret kvaliteten af sit marketingarbejde betydeligt med SOLIDWORKS.

Derude i rummet langt over vores hoveder kredser de. I tusindvis af små og store satellitter, som både udfører en lang række uvurderlige måle- og overvågningsopgaver og gør det lettere for os allesammen eksempelvis at kommunikere eller finde vej, når vi jogger, kører i bil eller sejler. Satellitterne er blevet en nærmest uundværlig del af vores hverdag.

Nogle af disse satellitter er ekstremt små og kaldes nanosatellitter. Én af verdens førende virksomheder inden for både udvikling af denne type af satellitter og nye anvendelser for dem er GomSpace med hovedkvarter i Aalborg. 

Al den tid, virksomheden har eksisteret, har den anvendt 3D CAD, men valgte for at par år siden at skifte sit eksisterende system ud med SOLIDWORKS fra Edge-Team, fortæller Lead Systems Engineer Daniel Smith, GomSpace:

”Vi udvikler alle komponenterne i satellitten fra elektronisk design på lavt niveau over komplekst elektronisk design og mekanisk konstruktion til den endelige samlingskonstruktion og desuden også projekter omkring operationen af satellitterne. Vi har altid haft behov for en 3D CAD-løsning til at konstruere dem, og de seneste år er vores anvendelse af 3D-software blevet mere omfattende, fordi vi designer stadigt mere omfattende og komplekse mekaniske systemer,” forklarer han.

 

Skiftede fra Inventor til SOLIDWORKS

GomSpace startede med at anvende 3D CAD-systemet Autodesk Inventor, men vurderede, at der var en række egenskaber i SOLIDWORKS, som var overlegne i forhold til Inventor. 

Daniel Smith peger i den sammenhæng blandt andet på SOLIDWORKS’ håndtering af samlingskonstruktioner og værktøjerne til samarbejde. GomSpace har en række partnere, der også anvender SOLIDWORKS, og samarbejdet med dem er blevet meget lettere som følge af mulighederne for at udveksle filer direkte uden oversættelse.

Desuden lagde GomSpace stor vægt på, at værktøjerne i SOLIDWORKS til visualisering var meget hurtigere og lettere at anvende og  gav fotorealistiske billeder til marketingformål i langt bedre kvalitet end i Inventor. 

 

Fra en time til fem minutter

Den virkeligt afgørende grund til udskiftningen var imidlertid i følge Daniel Smith, at SOLIDWORKS  giver GomSpace en meget præcis og detaljeret 3D-model af de elektroniske trykte kredsløb (PCB’er), som indgår i satellitterne: 

”Vi laver primært elektronikudvikling, så vi designer som udgangspunkt alle vores systemer i et elektronik-CAD miljø. Når vi udvikler en satellit, har vi behov for at bringe de komplekse high fidelity elektronikmodeller ind i det mekaniske CAD-system. Det er let SolidWorks, men er enten langsommeligt eller umuligt i andre CAD-programmer,” siger han og tilføjer:

”Tidligere tog det os typisk mellem 45 minutter og en time at hente en model fra det elektroniske CAD-system ind i Inventor. Nu gør vi det på omkring fem minutter, så vi har opnået en særdeles markant effektivitetsgevinst.”

GomSpace har fem SOLIDWORKS-licenser, hvoraf én er en Premium-licens, mens de fire andre er Professional.

 

Kritiske simuleringer

GomSpace anvender SOLIDWORKS Simulation Premium til primært at udføre mekaniske, men også termiske analyser. Daniel Smith fremhæver, at softwaren er let at anvende og ikke kræver lange uddannelsesforløb før brugerne kommer i gang med at simulere: 

”Én af de allervigtigste ting for os er, at softwaren rummer et værktøj til analyse af tilfældigt forekommende vibrationer (Random Vibration). Andre simulerings-systemer kan enten ikke udføre vibrationsanalyser eller også er værktøjene implementeret på en facon, så de er svære at anvende i praksis,” forklarer Daniel Smith og tilføjer:

”Én af de afgørende tests, vi udfører nødvendigt på vores satellitter, er hvorledes de påvirkes, når de udsættes for tilfældige vibrationer. Med Simulation Premium kan vi udføre disse vibrationsanalyser hurtigt, let og med den tilstrækkelige præcision.”

 

Vitale visualiseringer

Satellit-virksomheden har desuden stor nytte af at kunne udføre professionelle fotorealistiske visualiseringer af sine løsninger med  SOLIDWORKS Visualize Pro.

”Visualiseringssoftwaren er blevet et utrolig nyttigt værktøj og vores marketingteam er supertilfredse med de billeder, de får leveret fra os. Kvaliteten af visualiseringerne fra Visualize Pro er så meget højere, at det reelt ikke kan sammenlignes med, hvad hverken Inventor eller andre CAD-løsninger kan levere,” understreger Daniel Smith.

 

Brugervenlighed i top

Daniel Smith roser SOLIDWORKS for softwarens generelle brugervenlighed:

”I vores forretning, hvor vi har ekstremt korte deadlines, er det en fordel, at værktøjerne til konstruktion, simulering og visualisering hænger tæt sammen og har en fælles brugergrænseflade. Det har været let for vores nye brugere at komme i gang med at anvende softwaren og de har kunnet designe både emner og samlingskonstruktioner uden først at skulle igennem længere uddannelsesforløb.”

Han peger desuden på, at GomSpace har været meget tilfreds med samarbejdet med Edge-Team:

”Hvis vi har haft spørgsmål eller brug for hjælp har de været meget hjælpsomme og hurtige til at komme tilbage med svar og løsninger. De få problemer, vi har haft, er blevet løst meget hurtigt.”

 

Læs mere om Gomspace her: www.gomspace.com

Næste kurser

Edgecam Code Wizard
22. August 2019, Odense
SOLIDWORKS Advanced Part Modeling
26. August 2019, Odense
SOLIDWORKS Sheet Metal
26. August 2019, Sorø

Nyt fra bloggen

Hvor mange meter bevæger du din mus i løbet af en dag? (Vol. 3)
Vidste du, at SOLIDWORKS hjælper dig med at passe på din krop? Menneskekroppen er ikke bygget til at sidde stille ved en PC dagen lang og arbejdet med musen kan være en belastning for hænder og arme. Derfor har SOLIDWORKS...

Kunderne siger

"Har deltaget på ETUX mange gange før. Kommer for at høre om de nye ting indenfor Edgecam, få sparring inden for branchen og møde menneskerne bag Edge-Team. "
Thomas Larsen
SVM Bearbejdning A/S
Læs alle udtalelser
Tilmeld dig Edge-Teams nyhedsbrev Tilmeld

Nyhedsbrevs tilmelding