Vi giver 5 gode råd til, hvordan du overbeviser din chef om, at du skal på kursus
Udvikling af dine kompetencer er vigtigere end nogensinde. Vi har brug for dygtig og kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi løbende dygtiggør og opkvalificerer os. Men desværre er det langtfra alle, som har held med at få overbevist direktøren, ledelsen eller HR-chefen om at det er tid til kompetenceudvikling og en opkvalificering.
I mange tilfælde er kompetenceudvikling og opkvalificering via et kursus en stor gevinst for både medarbejderen og virksomheden.
Virksomheden får tilført ny viden og mere fagligt skarpe medarbejdere. Den enkelte medarbejder har fokus på sine kompetencer og får måske endda mere glæde i arbejdsdagen. Hvis du vil lykkes med at få betalt et kursusforløb af virksomheden er det til tider vigtigt at gøre et godt forarbejde.
1. Hvilken gevinst giver det virksomheden
Det er vigtigt at du argumenterer for dine ønsker ud fra virksomhedens behov. Det er desværre ikke nok med ”Det vil se godt ud på mit CV”. Vend det rundt og fokusér på virksomheden i stedet for dig selv og dine karriereønsker. Hvilke gevinster vil det give virksomheden at sende dig på kursus. Fortæl din chef, hvad virksomheden vinder ved at udvikle dig og dine færdigheder – både nu og på den lange bane. Du kan give følgende eksempler.
- At du kan dele din nye viden med andre medarbejdere
- At du får konkrete kompetencer til at kunne håndtere nye udfordringer i forbindelse med ny teknologi, nye arbejdsområder, andre typer ordre etc.
- At du vil blive hurtigere til dit arbejde
2. Undersøg, hvordan det fungerer i din virksomhed
Øg chancen for et “ja” til din opkvalificering ved at sætte dig ind i, hvordan man ser på efteruddannelse i din virksomhed og hvordan man finder ressourcerne til at finansiere udgifterne. Du kan f.eks. undersøge følgende, inden du går videre:
- Har dine kollegaer været på kursus?
- Er der afsat et bestemt beløb til efteruddannelse/kursusforløb pr. medarbejder?
- Findes der alternative finansieringsformer som f.eks. bruttolønsordninger, kompetencefonde etc.?
3. Omkostninger og tid
Du kan ligeså godt forberede dig på to bestemte spørgsmål på forhånd: ”Hvor længe skal virksomheden undvære dig?” og ”hvad er prisen?”
Gevinsterne ved at opkvalificere dig skal gerne opveje de økonomiske og tidsmæssige omkostninger for virksomheden. Derfor vil det være en stor fordel for dig, hvis du sætter dig ind i følgende:
- Hvor lang tid skal du være væk fra din arbejdsplads?
- Går dit fravær ud over de arbejdsopgaver, du har og hvordan bliver de løst?
- Hvad vil kurset koste virksomheden alt i alt?
Husk, når du har dine fakta på plads, virker dine argumenter mere effektivt! Læs mere om hvad det koster at komme på kursus.
4. Hvordan påvirker det din work-life-balance at tage på kursus
Det kræver altid et vist overskud at tage på et kompetencegivende forløb. Derfor er det en god idé at sikre, at du har opbakning hjemmefra, så hverdagens logistik kan gå op.
- Undersøg om kursusforløbet ligger i eller uden for arbejdstiden
- Find ud af om kursusforløbet kræver ekstra ressourcer fra dig, din virksomhed og dit bagland
5. Sidst men ikke mindst – Lad dig ikke slå ud!
Husk, at dit ønske om deltagelse på et kursusforløb skal gå op med virksomhedens øvrige aktiviteter. Derfor kan et afslag blot være et udtryk for, at virksomheden har travlt eller at der på nuværende tidspunkt er for få ressourcer til at undvære dig i den pågældende periode.
Opgiv ikke dit ønske – undersøg i stedet om der er en anden løsning, der passer bedre med virksomhedens økonomiske og tidsmæssige ressourcer:
- Find ud af, om det passer virksomheden bedre med et on-site forløb, som kan give undervisning og kursus til flere medarbejdere på samme tid
- Læg evt. en plan for fremtiden, og spørg din direktør, leder eller HR-chef om det er muligt at prioritere din opkvalificering i næste budgetår
Vend dit afslag til en mulighed i fremtiden.
Det vigtigste for dig er, at du kan få papir på din opkvalificering, så du kan dokumentere dine færdigheder – den tid det tager, er ikke den afgørende faktor.
Husk at din opkvalificering er et fælles projekt
For en arbejdsgiver er det vigtigt at bevare deres medarbejdere og sikre, at de vedligeholder deres relevante kompetencer, uden at de risikerer at kurset er din billet videre til en ny arbejdsgiver.
Et godt råd til dig, som ønsker et kursus: Husk, at du skal betragte din opkvalificering og kompetenceudvikling som et fælles projekt for dig og virksomheden og som I begge vinder på.